Wikipedia kertoo kodista näin:
"Koti on paikka, jota ihminen käyttää vakituiseen asumiseen, jossa säilytetään henkilökohtaisia tavaroita, jossa vietetään vapaa-aikaa ja paikka jossaperheen jäsenet asuvat."Wikipedia on oikeassa. Koti on yleensä vakituinen asuinpaikka, josta omat tavarat löytyvät. Tekstiä lukiessani aloin verrata määritelmää omaan tilanteeseeni.
Vietän kyllä paljo aikaa kämpillä, mutta perheenjäseneni asuvat muualla. Useimmiten käy tosin niin, että nuorilla kaverit ja seurustelukumppanit alkavat korvata yhä enemmän perheenjäseniä, koska he ovat koko ajan läsnä arjessa. Mikäli ei asu enää vanhempiensa kanssa saman katon alla, näin käy helposti ja silloin voisin määritellä myös Vaasan-kämpän kodikseni.
"Kotona viihtymiseen vaikuttaa erilaisten virikkeiden ja sosiaalisten energioiden lisäksi elämäntilanne ja tulevaisuuden näkymät työn, seurustelun ja/tai opintojen saralla."Kyllä vain, yhä vahvemmin minusta minusta tuntuu, että Vaasa on koti. Silti myös Kuortane on minulle koti. Monet ajattelevatkin, että koti on lapsuudenkoti, elivät he sitten missä tahansa.
"Esimerkiksi lapsuudenkotia pidetään usein aikuisenakin kotina, vaikkei siellä enää asutakaan. Ihmisellä voi siis olla useita koteja, ja koti onkin sekä paikka että mielentila."Vietän aikaa mielelläni "kotonakotona". Kuulostaa hullulta sanoa noin, mutta kun on kaksi kotia!
Tulen siihen tulokseen, että kotia ei voi eikä edes tarvitse määritelläkään kovin tarkasti. Niin ei tee edes Wikipedia:
"Kodiksi voi kutsua myös jotain tiettyä kaupunkia, seutua, valtiota tai muuta paikkaa jossa viihtyy erityisen hyvin. Kodin rajat eivät siis ole tarkat ja täsmälliset vaan suhteelliset. Vakituinen asuinpaikka ei aina tunnu kodilta, ja kodilta voivat tuntua myös paikat, joissa ihminen ei asu."Elämää on joka puolella. Joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle. Koti on paikka, jossa viihtyy ja tuntee olonsa mukavaksi. Siellä saa rauhassa kävellä puolialasti, nukkua jalat tyynyllä ja syödä suklaata. Erään yhteiseen määrittelyyn uskon kuitenkin:
"Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia, se on paikka jossa ihminen kokee olevansa oma itsensä ja jossa hän voi tehdä itselleen tärkeitä asioita. Kodilla on siis yhteys ihmisen identiteettiin. Kodiksi voidaan sanoa myös muita kuin paikkoja. Ihminen voi kokea löytäneensä kodin vaikkapa uskonnosta, taiteesta tai hän voi kokea toisen ihmisen läheisyyden kotona olemisen tunteena."
P.S. Wikipedia ei ole Raamattu, mutta kyllä se jotakin tietää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti