Mielestäni on hyvä, että ihmiset alkavat pohtia, mistä heidän ruokansa tulee, kuka sen tuottaa ja millä hinnalla. Mitä enemmän tietoisuutta, sen parempi. Mutta minkä takia suomalaisen, puhtaan ja hyvintuotetun lihan maine pitää mennä pilaamaan?
Kuuntelin juuri YleX -radiokanavaa, jossa suomalaisesta sianlihantuotannosta väittelivät lihan tuottaja ja aktivisti, joka itsekin on käynyt kuvaamassa sikatilalla. Aktivisti sanoi, että he halusivat tuoda julki sikatilan arkea -eiväthän kaikki kuvat suinkaan ollu skandaalihakuisia. Mietinpä tässä vain, että jos he haluavat tuoda julki sikatilan arkea, miksi he käyvät sikatilalla luvattomasti kuvaamassa, vieläpä yön hämärissä? Eikö ole jo sinänsä hiukan arveluttavaa vierailla toisen tontilla keskellä yötä kameran kanssa? "Yön Timona" liikkuminen rikkoo sitä paitsi yksityisyyden suojaa. Jos aktivistit tahtovat nähdä sikatilaa, he voivat ystävällisesti pyytää sikatilalliselta päästä vierailulle. Todennäköisesti siankasvattaja suostuu vierailuun ilomielin. Suurimmalla osalla ei ole mitään salattavaa.
Sikatilan omistaja kertoi, että kuvien ottamisen jälkeen tiloja on tarkastettu, eikä niistä ole löytynyt puutteita. Minkä vuoksi nämä kuvat sitten aiheuttavat skandaaleita? Onhan suomalaisissa sairaaloissakin sairaita ihmisiä eikä niitä käydä kuvaamassa. Yhtä lailla sikaloissa on sairaita sikoja, jotka ovat tarkkailun alaisina sairaskarsinoissa. Onko siinä jotain ihmeellistä?
En toki väitä, että jokaisella sikatilalla asiat olisivat hyvin. On varmasti tiloja, jotka eivät täytä lain määräyksiä. Kaikki tilat ovat kuitenkin eläinlääkärin tarkkailun alaisena ja niissä tehdään jatkuvasti tarkistuksia. Mitä siihen tulee, että ns. tehotuotannossa eläimet voivat huonosti, on täyttä puppua. Mitä uudempi on sikala tai vaikkapa navetta, sitä paremmin jo sen rakennusvaiheessa ja suunnittelussa on otettu sian tarpeet ja vaatimukset huomioon.
YleX:ssä haastateltu siankasvattaja vahvisti kantaani. Hän sanoi, että huonosti hoidetuissa sikaloissa on yleensä vain yksi ihminen töissä - ne ovat pieniä. Isoissa yksiköissä taas täytyy pitää montaa työntekijää töissä. Tällöin sioilla on enemmän valvojia ja eri hoitajat huomioivat erilaiset yksityiskohdat sianhoidossa. Sianhoito ei ole vain yhden ihmisen harteilla.
Jos tila on huonosti hoidettu, taustalla on usein isännän tai emännän sairastuminen tai muu kyvyttömyys hoitaa eläimiä. Nykyisinhän maatiloilla ei ole mitenkään harvinaista, että työn painaessa harteita maanviljelijä uupuu. Eikö jo tähän pitäisi kiinnittää huomiota? Miksi maanviljelijät uupuvat? Heitähän eivät työaikalait ynnä muut koske... eivätkä he paljon palkkaansakaan voi vaikuttaa. Paperityöläiset voivat mennä lakkoon, mutta jos lihantuottajat lakkoilisivat, eläimet kuolisivat nälkään!
Todella harmillista, että harva aktivisti on oikeasti tutustunut tilan toimintaan ja eläinten hyvinvointiin. Onko sitten oikein, että he pitävät esim. koiraa kerrostalossa? Harmillista on myös se, että tuollaiset kuvat saastuttavat kuvan suomalaisesta lihantuotannosta. Ongelmatilat ovat todella harvassa, lihantuotantomme on huippulaadukasta muuhun Eurooppaan verrattuna. Olisiko parempi vaihtoehto sitten syödä ulkomaista lihaa, jonka alkuperästä emme tiedä?
Ihmiset, ostakaa hyvällä omallatunnolla joulukinkkunne. Lihantuottajat ovat nekin tienestit hyvällä, rehellisellä työllä ansainneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti